PadelShop

Provspela eller köp padelrack

Bemannade öppettider

Padelshop Staffanstorp

Mån-Tors 17.00 – 19.00

 

Reception Trelleborg

Mån-Tors 17:00 – 19:00

 

Padelshop Ystad

Mån-Tors 17:00 – 19:00
Lör 10.00 – 13.00

Padelshop Eslöv

Mån-Tors 17:00 – 19:00
Lör-Sön 10:00 – 13:00

Padelshop Kungälv

Mån-Tors 16:30 – 20:45
Fre: 17:00 – 19:00
Lör-Sön: 10:00 – 13:00

Under vardagar är shoppen oftast öppen mellan 08:00 och framåt, då vår platschef är på plats. Ring eller maila om du vill besöka vår shop under dagtid, så kan vi säkert hjälpa dig.

Padelshop Staffanstorp Personal

Camilla Cederholm

Christian Cederholm

välja racket – värt att tänka på?

Det är en mängd olika faktorer som kan ha betydelse för vilket racket som passar dig bättre än ett annat. Här följer några saker att tänka på:

Rackethuvudets form

Runt

För de flesta spelare oavsett nivå är det lättare att spela med ett runt racket. En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spot”, mitträffpunkten, sitter i centrum på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket. Exempel på dessa racketar bland Bullpadels racketar är Hack Control, Vertex-2 Control, K4-Pro, K3, K3 W och Kata Light.

Diamantformat

Ett sådant racket har sweet spot lite högre upp, vilket gör att det ger en extra ”kick” om man har en bra smash och blir därför en racketform som är bäst lämpad för avancerade spelare. Exempel på racketar är Hack, Vertex-2, Vertex-2 W, Vertex och K2-Power.

Droppformat/päron/hybrid

Kärt barn har många namn för denna form på rackethuvudet som är en blandning mellan det runda och det diamantformade. För de flesta medelgoda och avancerade spelare kan det kanske vara intressant att testa som ett alternativ till det runda. Några exempel på denna typ av racket är Wing-2, Wing och BP-10.

Vikt
De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 370-380 g och ramens bredd är 38 mm. Alldeles för många spelar med onödigt tunga racketar eller felbalanserade dito. Eftersom man gärna lägger på extra overgrips och kanske en ramskyddstejp om racketet inte har ett inbyggt ramskydd, så adderas vikten.

Detta är en negativ faktor för de spelare som har problem med eller tendens till padelarmbåge/tennisarmbåge (musarm), varför dessa spelare borde testa ett lättare racket. I Bullpadels sortiment finns racketar för alla åldrar och spelartyper. Racketar märkta ”W” eller ”Light Weight” väger ca 20-30 gram mindre än övriga vuxenracketar.

Några av dessa racketar är Vertex-2 W, K3 W och Kata Light. Juniorracketar (för spelare ca 7-11 år) har en rambredd på 33 mm och väger ca 335-345 gram, d v s något mindre än ett lättare vuxenracket. För de allra minsta finns racketarna Funny som väger ca 280 gr (rambredd 26 mm).

Balans
Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, d v s närmare toppen på rackethuvudet, medium eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer ”power” till skillnad från kontroll, då de ger mer tyngd åt en smash.

Diamantformade racketar är generellt topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast mediumbalanserade. Racketar med balansen längre ned kan vara lättare att manövrera vid volleyspel.

För yngre spelare eller inte så starka spelare kan det också vara en fördel med just dessa racketar då de är lättare att manövrera och därmed kan ge ett tekniskt bättre slag med högre hastighet och mera kraft. Såväl balans som tyngd i ett racket kan också påverkas av extra overgrips och metallvikter som kan klistras på.

Material
Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för att racketet skall vara extra hållbart. Kärnan består av ett skumgummiliknande material, EVA eller Foam, där merparten av dagens racketar har EVA som har bättre ”minnesegenskaper” och är hållbarare. Samtliga Bullpadels racketar har en innerkärna av EVA. Detta material kan i sin typ ha olika densitet från mjuk (SoftEVA, Evalastic) till något hårdare (BlackEva).

Den yttre kärnan i padelracketar består av glasfiber i billigare racketar, blandning av glasfiber och kolfiber eller enbart kolfiber i dyrare racketar som därmed också är styvare och hållbarare än billigare och mjukare glasfiberracketar. Modellerna Hack och Hack Control har den mest avancerade typen av kolfiber, Carbon XT (18K), vilket innebär att kolfibern består av 18000 trådar per kvadratcentimeter, till skillnad från industristandard 3K.

Årets modeller av Vertex-2 och Vertex-2 Control har ett kolfiberytskikt av 12K. Ju fler kolfibertrådar desto fler trådar som kan fånga upp och slunga tillbaka bollen. Det är alltså ett snabbare och mer responsivt kolfiber, inte styvare (sådana finns också) eller mer svårspelat (det har oftast med formen på rackethuvudet att göra eller racketets vikt eller balans).

Ytskikt
Det vanligaste är att padelracketar har en yta som är blank- eller mattlackad, vilket också är det lättaste att göra rent produktionstekniskt. Därför är det inte lika vanligt att racketarna har ett ruggat ytskikt, vilket vissa spelare föredrar då det upplevs som att racketet greppar bollen bättre vid skurna slag. Detta kan uppnås genom att använda ett laminat med ett mönstrat ytskikt.

Betydligt svårare, och vilket endast få fabriker klarar av vid tillverkningen, är att blanda i en sorts granulat i lackfärgen så att en sandpappersliknande yta bildas. I Bullpadels serie är det två racketar som har denna ytstruktur, Vertex-2 och Vertex-2 Control. Våra modeller Vertex och Wing har en laminerad struktur med mönstrat ytskikt.

Ramskydd
För att öka livslängden på ett racket används ofta ramskydd. Dessa kan vara av plast som är nedtryckt i förborrade hål i ramen eller ännu bättre av en typ som limmas med speciallim i ramen. Bullpadels mest avancerade modeller, Pro Line, har ett ramskydd i lättaluminium, Metalshield.

Om ditt racket saknar ramskydd är ett bra tips att sätta på en ramskyddstejp. Bullpadel erbjuder två typer av ramskyddstejp, genomskinlig respektive svart. Denna typ av tejp skyddar då också kanterna på racketet och kan med fördel också sättas över ett befintligt ramskydd.

Minska risken för padelarmbåge
För att minska risken för att få problem med lateral epikondylit eller padelarmbåge/tennisarmbåge/ (samma problem som vid musarm) så kan det vara värt att använda ett lättare racket som t ex de ”W-modeller”/Light Weight som Bullpadel erbjuder.

Risken kan ytterligare minskas om racketet har en inbyggd vibrationsdämpare. Samtliga Pro Line-racketar från Bullpadel är utrustade med systemet Vibradrive vilket är ett silikonmaterial som är inbyggt längs hela handtaget.

I princip samtliga vuxenracketar har samma greppstorlek vilket kan vara en annan viktig faktor för uppkomsten av padelarmbåge. Om man har en stor hand är det därför viktigt att bygga på greppet genom att använda ett eller flera overgrips. Detta gör också så klart att racketet ligger bättre i handen, varför ett byte emellanåt till ett fräscht overgrip är att rekommendera.

Bullpadel är ett spanskt padelmärke som har mer än 25 år på marknaden. Företaget ingår i en stor spansk industrigrupp med bl a andra kända varumärken inom olika idrotter. Bullpadel är idag ett världsledande padelmärke som erbjuder ett fullsortiment för alla padelspelare. I sortimentet finns bl a racketar för barn, juniorer (7-11 år) och vuxna och för alla nivåer från nybörjare till avancerade spelare. Våra mest avancerade racketar inom Pro Line har ytskikt av 100% kolfiber. Racketarna är också utrustade med systemet Vibradrive för att minska risken för ”padelarmbåge”. De har också bredare handledsremmar och de inkluderar ett termofodral för att minska risken för temperaturskillnader.

Bullpadels mest avancerade racketmodeller Hack och Hack Control har ett nyutvecklat kolfiberytskikt av18K. Detta betyder att det är 18000 kolfibertrådar per cm2 att jämföra med industristandarden 3K. Detta betyder att det är fler kolfibertrådar som ”fångar” upp bollen och som kan ”slunga” tillbaka den. Fördelen för spelaren är att det är ett mer responsivt/snabbare kolfiber än vad som vanligen används. Inte mer svårspelat och inte styvare, helt enkelt snabbare.

Våra toppmodeller Vertex-2 och Vertex-2 Control har ett nyutvecklat ytskikt av 12K och har som få racketar på marknaden en ruggad yta som påminner lite om sandpapper. Det gör att bollkontakten blir något längre och många tycker att det känns skönare när man ”slicar” bollen, vilket är ett mycket vanligt slag inom padeln. Några av våra modeller är också lättare och kan då heta ”W” som ”weight” (vikt) eller ”Light”. För spelare med tendens till ”padelarmbåge” kan det vara värt att satsa på ett racket som väger lite mindre. Om det dessutom har ett inbyggt vibrationsskydd minskar risken för detta ytterligare.

Som padelföretag erbjuder vi också högkvalitativa bollar i form av Gold och Premium Pro. Dessa bollar är också officiella bollar för flera av de spanska regionala padelförbunden. Som ledande padelmärke är också Bullpadel officiell sponsor till den profesionella padeltouren, World Padel Tour (WPT). Sponsorskapet omfattar textil där Bullpadel erbjuder ett stort utbud av snygga och funktionella kläder av teknologiska material för både killar/herrar och tjejer/damer. Bullpadel är också officiell sponsor sedan många år tillbaka av det Spanska Padelförbundet (FEP) och av en av padelns ledande ambassadörer, Monte Carlo International Sports (MCIS).

Självklart har Bullpadel ett sortiment som också omfattar skor som är speciellt framtagna för padel. Modellerna Hack Knit och Vertex är de senaste exemplen där den fiskbensmönstrade sulan som ger bra grepp är kompletterad med speciella rotationszoner, då man inom padel ofta roterar i hörnen. I det stora padelsortimentet ingår även padelväskor, ryggsäckar, väskor, overgrips, ramskyddstejper och en del annat.

Många av världens och Sveriges ledande padelspelare spelar med Bullpadel. Världstvåan Paquito Navarro och världstrean Maxi Sánchez på herrsidan och världssexan Cata Tenorio och nr 12 på WPT-rankingen Victoria Iglesias på damsidan är några av de kändaste spelarna. Läs mer på www.bullpadel.com och www.bullpadelsverige.se.